Fodervärd

Vi söker efter någon som skulle vara intresserad av att bli fodervärd åt en valp i vår kennel. 

Valpen kommer vara leveransklar under sen vår/tidig sommar.

Vi vill givetvis träffas innan fodervärdskap är aktuellt och det ska kännas bra från båda håll då detta innebär ett mycket tätt samarbete i många år framöver! 

Läs gärna detta innan du bestämmer dig: När du bestämt dig för att vara fodervärd.

Du skall vara intresserad av att hålla kontakten med oss och det är lämpligt om du inte bor alltför långt ifrån kenneln!
Om du är intresserad så ber vi dig att läsa texten nedan och därefter kontakta oss antingen per mail eller telefon så att vi kan ses och du får träffa våra hundar.

Som uppfödare så kan man inte alltid ha alla hundar hemma, och då kan det vara lämpligt att ha fodervärd åt någon eller några hundar. Fodervärdskap kan gälla både för tik och för hane.
Vi följer självklart Svenska Kennelklubbens bestämmelser och använder givetvis deras fodervärdsavtal och köpeavtal med bibehållen avelsrätt.

Att vara fodervärd åt en hund innebär följande:

 • Fodervärden betalar ingenting för valpen när man hämtar den.
 • Uppfödaren äger hunden och har rätt till två (2) kullar om det är en tik innan tiken är fem (5) år, och sex (6) kullar om det är en hane. Äganderätten och övriga rättigheter övergår till fodervärden när ovanstående villkor är uppfyllda, dock senast 5 år efter avtalets undertecknande eller när hanen uppnått 7 års ålder. Avtalstiden är fem år, vilket innebär att om tiken eller hanen sätts ut på foder när de är åtta veckor gamla upphör avtalet att gälla på femårsdagen av avtalets undertecknande.
 • Uppfödaren har rätt att ställa ut hunden, mentalbeskriva och göra andra nödvändiga prov för att hunden skall bli avelsgodkänd.
 • Om fodervärden vill ställa ut eller tävla så går det bra så länge parterna har kommit överens om detta.
 • Uppfödaren betalar alla kostnader som har med parning och valpning att göra.
 • Fodervärden betalar allt annat som rör hunden: försäkring, foder, veterinärvård, vaccinering och avmaskning.
 • Hunden skall hållas i god kondition och vara tillgänglig för uppfödaren när denne vill, vid parning, valpning, utställning, mentalbeskrivning, hälsoundersökningar etc.

Det finns även ett avtal som heter "Köpeavtal med bibehållen avelsrätt" som vi eventuellt kan använda om det är en hane och det innebär följande:

 • Valpköparen betalar halva köpesumman för valpen.
 • Uppfödaren äger inte hunden, men innehar fortfarande avelsrätten.
 • Uppfödaren har rätt till tre (3) kullar innan hanen är fem (5) år.
 • I övrigt är det valpköparens hund, och valpköparen står för hundens samtliga kostnader bortsett från de kostnader som gäller parning och övrigt som krävs för att få hunden avelsgodkänd, dessa står uppfödaren för.

Om du är intresserad av att bli en framtida fodervärd, så fordras god kontakt oss emellan och det ska kännas bra från båda håll. Vi måste kunna lita på varandra, eftersom vi har en hund ihop!

Du skall vara intresserad av att ställa ut din hund, vill du kanske träna och tävla någonting annat så är det ett stort plus.

Om du tror att du skulle passa som fodervärd och är intresserad av att förvalta en valp från vår kennel, så får du väldigt gärna höra av dig till oss på mail: silverglantz [at] gmail.com eller telefon: 0767-727100

Mvh Mia & Mattias